3 tips voor ouders bij pesten | CoachWereld

Registreren

Blog

3 tips voor ouders bij pesten

3 tips voor ouders bij pesten

3 tips voor ouders bij pesten

Elke ouder ziet zijn kind het liefst gelukkig. Vrolijk. En ongeremd. Toch kan het zijn dat jouw kind niet lekker in zijn vel zit en voor langere tijd verdrietig, angstig of boos is. Doordat het gepest wordt, iets wat je kind behoorlijk kan belemmeren in z’n dagelijks leven. Ook jij voelt je boos, verdrietig en – vaak ook – machteloos. Je wilt jouw kind helpen, maar weet niet goed hoe. Hoe ga je om met pesten?

Kinderen en pesten

Heel wat kinderen krijgen te maken met pesten, bijvoorbeeld op school, de sportclub, tijdens het buitenspelen of online. Met name online pesten komt veel voor nu kinderen thuis les krijgen. Waarom het ene kind wordt gepest en het andere niet? Dat is vaak moeilijk te achterhalen. Kleding en uiterlijk kunnen triggers zijn, maar ook bepaald gedrag kan het mikpunt vormen van pesterijen.

Wordt jouw kind gepest? Vaak voelt het zich verdrietig, eenzaam, onzeker en boos. Het kan zelfs leiden tot gedragsveranderingen, slechtere schoolresultaten, concentratieproblemen en weinig eetlust. Na verloop van tijd wil jouw kind waarschijnlijk niet eens meer naar school of de sportclub. Gelukkig kan een kind leren om voor zichzelf op te komen en grenzen te stellen.

3 tips bij pesten

Neem je kind altijd serieus

Pesten waait eigenlijk nooit vanzelf over; negeren werkt vaak niet. Neem je kind daarom altijd serieus, ook als je vindt dat jouw kind overdrijft of bepaalde situaties niet goed heeft aangepakt. Door je kind te steunen, zorg je ervoor dat jouw kind een goed gevoel krijgt, meer zelfvertrouwen ontwikkelt en zich meer openstelt.

Praat erover met jouw kind

Praten over pesten is moeilijk: je kind schaamt zich misschien en jijzelf bent boos en verdrietig om wat er gebeurt. Probeer het onderwerp op een ontspannen manier aan te kaarten, zonder emoties en meningen. Luister naar je kind, toon begrip en stel vragen, zodat jouw kind zijn gevoelens kan uiten. Lukt dat niet? Een creatieve aanpak kan uitkomst bieden: gebruik (rollen)spel, verhalen en knutselen om te communiceren. Zo maak je het laagdrempelig voor jouw kind om z’n gevoelens te uiten.

Werk samen met een kindercoach

Als jouw kind weerbaarder is en meer zelfvertrouwen heeft, is de kans groot dat het pesten stopt. Een kindercoach kan jouw kind helpen bij het ontwikkelen van zichzelf. Dit gebeurt oplossingsgericht: er wordt uitgegaan van wat jouw kind wel kan en niet wat het niet kan. Hij of zij leert jouw kind om zijn talenten, vaardigheden en kennis nog beter te gebruiken en voor zichzelf op te komen. Juist een objectieve partij kan zorgen voor nieuwe inzichten.

Krijg je als ouder te maken met pesten? Een kindercoach stimuleert het zelfvertrouwen van jouw kind en geeft advies over pesten en hoe je daar als kind en als ouder mee omgaat. Meer weten over onze kindercoaches en benieuwd hoe zij jouw kind kunnen helpen bij pesten? Neem een kijkje in ons overzicht en vind een coach bij jou in de buurt.