Veganisme en herstellen van een eetstoornis - CoachWereld

Registreren

Blog

Veganisme en herstellen van een eetstoornis

Veganisme en herstellen van een eetstoornis

Ik ben niet alleen vanwege gezondheidsredenen veganistisch gaan eten, maar ook vanwege het dierenwelzijn en het milieu.

Regelmatig krijg ik de vraag of je kunt herstellen van een eetstoornis met een veganistische voeding. Mijn antwoord hierop is: JA, dat kan. Wel is het belangrijk dat je dit onder goede begeleiding doet en dat je goed weet waar je aan begint. Zeker wanneer je moet aankomen zijn de hoeveelheden aan de forse kant. Zelf heb ik heel veel gehad aan de boeken van The Green Happiness. Omdat dit gezonde en volwaardige maaltijden zijn wist ik dat ik voldoende voedingstoffen binnen kreeg en suppleerde vitamine D3 en B12. De boeken gaven mij ook een houvast met het regelmatig eten en het voelde veel beter dan de standaard eetlijst.

In het begin vond ik de hoeveelheden heel veel en ondervond ook lichamelijke klachten. Zo hield ik meer vocht vast en had ik vaak buikpijn omdat mijn lichaam deze hoeveelheden niet meer was gewend. Ook vanwege de hoeveelheid peulvruchten stribbelde mijn buik wat tegen, mede omdat ik deze nog nooit had gegeten. Gelukkig gaat dit wel in stappen en wend je lichaam gauw genoeg aan de nieuwe voeding. Peulvruchten waren tijdens mijn herstel een van de makkelijkste eiwitbronnen voor mij.

Mentaal was het ook een hele strijd. Je weet dat je lichaam het nodig heeft en dat je haar voedt met volwaardige en gezonde producten, maar het aankomen in gewicht en omgaan met het volle gevoel is heel lastig. Uiteindelijk raakt je lichaam hieraan gewend en wordt het gewicht verdeeld over het hele lichaam. Alleen kost het meer tijd dan je misschien zou willen, maar neem hier ook de tijd voor. Dat is niet alleen beter voor je lichaam maar ook voor je mentale gezondheid is dit beter. Zo kun je het beter accepteren en aan de veranderingen wennen. Daarnaast is het heel belangrijk om te blijven praten met je omgeving, therapeut of diëtist. Waar loop je tegen aan ? Wat vind je moeilijk en met name wat gaat er in je om tijdens het koken of een eetmoment.

Ga elke dag een half uurtje wandelen. Dat lijdt af van het eten, je beweegt op een normale manier waardoor je ook minder risico loopt op compensatiegedrag. Daarnaast is het heel normaal dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag of dat je een terugval krijgt. Herstel gaat nu eenmaal niet in een rechte lijn. Wees juist die tegenslagen dankbaar omdat je daar van leert. De volgende keer zal je veel sneller over je terugval heen zijn of deze nog kunnen voorkomen, omdat je de signalen beter herkent. Mocht de tijd daar zijn, probeer weer wat dagelijkse activiteiten op te pakken. Ga een keer in de week helpen als vrijwilliger, zoek een bijbaantje voor een paar uur in de week of een thuisstudie zodat je op jouw tempo weer kan wennen aan het ‘normale’ ritme.

Stap voor stap zal je merken dat je het beter los kunt laten. Alleen heb je het niet in een paar maanden opgelost. Als ik naar mijzelf kijk heb ik een ruime 5 jaar aan intensieve therapie gehad. Voor zowel mijn eetstoornis als mijn depressie. Natuurlijk heb ik ook nog wel eens een mindere dag, maar ik heb geleerd dat deze horen bij het leven.

Jij komt er wel. Blijf doorzetten en vertrouwen op je eigen ik. Je bent niet alleen. Jij en ik zorgen er samen voor dat je weer echt gaat leven, weer kunt genieten en jezelf accepteert.

Liefs,
Marieke

Lifestyle- en vitaliteitscoach
Eetstoorniscoach & Ervaringsdeskundige

www.maevitae.nl
lifestylecoaching@maevitae.nl