Where attention goes, energy flows! - CoachWereld

Registreren

Blog

Where attention goes, energy flows!

Burn out, stress en angst,
hele lastige zaken om zelf op te lossen maar je kan een start maken met de volgende tips.
Misschien ken jij wel het verhaal van de oude indiaan die met zijn kleinzoon praat over het leven. Misschien ook niet. Het verhaal gaat als volgt:
Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend houtvuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is… Hij zegt:
Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. Een zwarte en een witte. De zwarte wolf vertegenwoordigt het kwade. Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, afgunstig, bezorgd, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwt niemand. En daarom heeft hij geen echte vrienden.
De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij is behulpzaam, genereus, rechtschapen, en zachtaardig. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf.
Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kan vormen van deze twee wolven. Dan zegt hij: ‘Iedereen heeft die twee wolven in zich. En beide willen de baas zijn in mijn denken, doen en laten.’
De kleinzoon denkt even na en vraagt: ‘Welke wolf wint er?’
De indiaan antwoordt:
De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft! Want alles wat je aandacht geeft, groeit.

De tip die ik je wil geven gaat ook over het aandacht geven aan de juiste dingen zodat die kunnen groeien en waarmee je problemen zullen verminderen.

– Wat gebeurt er –
Denk jij aan wat je NIET wilt……dus aandacht op je probleem, dan zal dat probleem gevoed worden.
Dus als jij denkt “ik wil niet in paniek raken” dan is de focus van je mind in eerste instantie op “paniek” gericht (die je niet wilt) en daarmee activeert je reptielenbrein de fight/flight/freeze modus en ontstaan dus stressverschijnselen.
Wij noemen dat ook wel het roze olifant principe….als ik zeg “denk niet aan een roze olifant” dan zal je brein eerst aan een roze olifant moeten denken om die zin te begrijpen.

Denk je “ik wil en ga vandaag rustig zijn”, dan is de focus van je mind op “rustig” en wordt daarmee gevoed en zal dàt energie krijgen en sterker worden. Je mind hoeft niet aan “het probleem” te denken en zal dus niet de fight/flight modus aanzetten waardoor je geen angst/stress krijgt.

Een van de belangrijkste redenen dat je niet los kan komen van allerlei problemen is dat je focust op die problemen en niet op wat je wel wilt, op de doelen die je wilt behalen.
Het is dus ook goed om je doelen (hoe klein ook) te weten en daar over na te denken.
Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de kracht van de gedachte en dit werkt echt zo. Het klinkt eenvoudig en simpel maar om er goed in te worden moet je er een gewoonte van maken. Dus vaak en consequent doen.

– TIP –
Mijn tip is dus om te denken aan wat je WEL wilt ipv van wat je NIET wilt.
Ik wil je ook graag een methode meegeven die je kan helpen. Het gaat om (de basis van) twee routines die je kunt gaan toepassen.
De ene routine helpt bij het afwenden van je negatieve gedachte en is een reactie die zorgt voor omgaan met de negatieve gedachte die er al is.
De andere routine over Priming gaat erover dat je de versterkende gedachten actief gaat stimuleren en daarmee zorgt dat de negatieve gedachten wegblijven en je je focus gaat verleggen.

Maar hoe dan zal je je afvragen
Je hoort me niet zeggen dat dit makkelijk is, zeker niet omdat jij het andere denkpatroon waarschijnlijk al jaren doet, maar je kunt je er in bekwamen door het te oefenen en te gaan doen. Hieronder zie je een manier waarmee je direct kunt beginnen.

Afwenden en ombuigen negatieve gedachten
* Iedere keer als je een gedachte krijgt dat je iets niet wilt, word je je bewust daarvan. Die negatieve gedachte wordt nu jouw trigger om direct de afleiding te zoeken en iets anders te denken. (je verlegt je aandacht!)
* Denk direct aan wat je wel wilt. Als je dit niet gewend bent, moet je daar in het begin echt even je best voor doen want je focus is waarschijnlijk al langere tijd op jouw probleem. Maar oefening baart kunst.
Zeg iedere keer met je interne stem…“O, dit is weer zo’n gedachte dat ik iets NIET wil en die laat ik voorbij gaan. Ik wil en ga gewoon ‘ontspannen/rustig/blij/vrolijk/ vrij’ zijn. Want als ik ‘ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij’ ben voel ik me goed zoals die keer …….”. En hier (op de plek van de puntjes) noem je dan een situatie (als voorbeeld “op onze vakantie op Texel”) waarin je dit bent geweest en dat heel goed voor je voelde.
En haal je die fijne situatie voor de geest samen met dat hele goede gevoel. Doorleef dat goede gevoel door het op te halen en daadwerkelijk te voelen, te zien, te horen, te ruiken toen je daar was. Stel je maar voor dat je daar weer bent en voel hoe je dit gevoel weer helemaal terug krijgt.
* Maak hiervoor een standaard zinnetje/gedachte met steeds hetzelfde doel wat je wilt bereiken en met steeds dezelfde situatie waarin je je echt zo goed voelde. Dit maakt het makkelijker voor je om snel, direct en adequaat je negatieve gedachte te pareren met wat je wel wilt. Je kan deze positieve zin zo maken dat het voor jou makkelijk en krachtig is.
Priming
* Het 2e deel van dit standaard zinnetje is ook het eerste zinnetje wat je elke ochtend tegen jezelf zegt als je wakker wordt (dus voordat je je mobiel checkt 🙂
Je stuurt je eerste gedachten op die manier positief. “Ik wil en ga gewoon ‘ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij” zijn. Want als ik dit ben dan voel ik me goed zoals die keer ‘op onze vakantie op Texel’ dus ik weet ook dat ik dit kan. Vandaag ga ik 2 dingen (benoem die hier) doen om mijn doel te behalen”.
Hiermee beïnvloed je je stemming en het verloop van je dag door met een positieve en toekomstgerichte gedachte de dag te starten. En je hebt direct je aandacht gezet op wat je wilt!
Je kunt dit nog veel sterker maken door het ochtendzinnetje uit te breiden met een dankbaarheidsgedachte.
Je voegt er dan gewoon een gedachte aan toe. Denk aan 5 dingen waar je heel erg dankbaar voor bent (bijvoorbeeld je kids, je vrienden, je relatie, je familie, dat je hebt kunnen studeren, dat je heerlijk hebt geslapen, dat je een mooi huis hebt etc,). Dit kunnen grote of kleine dingen zijn, dat maakt niet uit.
Het gevoel wat bij die dankbaarheid hoort ervaar je nu bewust en intens. Geef jezelf daar de tijd voor.
Je krijgt dan bijvoorbeeld: “Vandaag wordt gewoon een heerlijk ontspannen dag en als ik ontspannen ben dan voel ik me heel goed, net zoals die keer op onze vakantie op Texel. Ik weet dus ook dat ik heerlijk ontspannen kan zijn. Vandaag ga ik 2 dingen doen om mijn doel (benoemen) te behalen. En ik ben bijzonder en diep dankbaar voor het feit dat ik zulke fantastisch lieve kinderen heb, dat mijn partner bij me is, dat ik mijn vader gisteren weer heb gezien, etc”. Ook dit zorgt voor een hele andere focus en start van de dag waarbij jouw energie de goede kant op stroomt.

Je kunt, na een tijdje met één standaard zin te hebben gewerkt, ook spelen met het maken van meerdere standaard zinnen, afhankelijk van je doelen. Denk dan goed aan wat je wel wilt en een situatie waarbij je dit ervaarde en je je heel goed voelde en koppel dan die twee bewust en intensief aan elkaar. Je krijgt zo een eigen arsenaal aan zinnen waarmee je je negatieve gedachte direct kunt afleiden en je aandacht en daarmee dus je energie te verplaatsen. Je kunt dan ook je priming uitbreiden door meerdere zinnen achter elkaar te gebruiken.

– Resultaat –
Als je dit een maandje echt consequent doet dan zal je zien dat er wat verandert is…..hoe je naar je probleem kijkt en hoe je gevoelens erbij zijn òf dat je minder NIET gedachten hebt, òf dat je angsten minder kans krijgen òf dat je in staat blijkt je stemming (beter) te beïnvloeden, of dat je wat je WEL wilt steeds meer doet.
Iets zal er positief veranderd zijn.
En hoe verbaasd zal je zijn als er straks meer veranderd is dan je dacht toen je deze tip voor het eerst las?

– Actie –
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is eenvoudig en bestaat uit maximaal 3 stappen.
Dit kan je gewoon doen naast alle andere dingen die je doet om je weer goed te voelen.
En je weet misschien dat als je gedrag blijvend wilt veranderen je je het nieuwe gedrag 66 dagen achtereen moet doen.
Het mooie is dus dat je kunt veranderen! En hoe mooi zou het zijn als je over een tijdje automatisch denkt aan wat je wel wilt en dat dat dan de aandacht krijgt en groeit 🙂
Wil je er meer over weten dan ben ik op CoachWereld te vinden.

Succes!