Registreren

Burn-out Coach

Ga je op zoek naar een burn-out coach? Houd dan rekening met de diagnose van jouw arts. Mensen met een gecompliceerde burn-out kunnen namelijk alleen terecht bij stress- en burn-out coaches die ook klinisch psycholoog of psychiater zijn. Mensen met een ongecompliceerde burn-out kunnen een stress- en burn-out coach nemen met een achtergrond die hen aanspreekt.

Een flinke burn-out is heel heftig en beangstigend. Sommige mensen kunnen helemaal niets meer en zijn ook niet in staat om te vertellen wat er aan de hand is.

De burn-out coach gaat hierbij iets anders te werk dan overige coaches. Het voornaamste verschil is dat hij of zij rekening houdt met het feit dat het denken, het geheugen en de concentratie van een coachee met een burn-out zijn verstoord. Daarom worden aanvankelijk amper denkopdrachten gedaan en juist veel ervaringsgerichte oefeningen. Denk aan lichaamsgerichte opdrachten, zoals ontspanningsoefeningen, mindfulness technieken en/of ademoefeningen.

Burn-out is een ziektebeeld dat zich laat vertalen als totaal opgebrand zijn. Dit kan ontstaan vanwege een traumatische gebeurtenis waarmee je moeilijk kunt omgaan, maar komt het veel vaker voor vanwege langdurige stress.

Er zijn meerdere oorzaken die aangewezen kunnen worden als de reden van toenemende burn-outgevallen, maar waarschijnlijk gaat het om een combinatie van zaken. Het is bijvoorbeeld zo dat we vele malen meer informatieprikkels verwerken dan in het verleden. Dat komt onder andere doordat we via internet en onze smartphones de hele dag door informatie te verwerken krijgen: WhatsAapp, Facebook, Instagram, Youtube en andere social media hebben een grotere impact op ons dan we zouden willen.

Niet alleen krijgen onze hersens te veel prikkels te verwerken. We spiegelen ons aan de ideale onlineplaatjes: mede daarom worden de slachtoffers van burn-out ook steeds jonger. Op school moeten onze kinderen goed presteren: de cijfers moeten hoog zijn en daarna moet een goede studie worden gevolgd. Geweldige stages moeten worden gevolgd en daarnaast moeten de kinderen sporten, een muziekinstrument bespelen, het perfecte lijf bezitten. En als volwassene moeten we dit volhouden, ook naast onze succesvolle carrière. Niet zeuren. Hard werken is goed voor je!

Als jij je laat coachen op burn-outpreventie, leer je op praktische wijze signalen herkennen en de verschijnselen tegen te gaan.

Vind jouw coach